joi, 6 august 2020

Ce ai de facut daca ai ghinionul de a calca intr-un cui ruginit

 In viata de zi cu zi, frecvent, sunt situatii in care o persoana isi poate rani piciorul cu un cui ruginit. Acest lucru se intampla cel mai frecvent in mijlocul sezonului de vara, atunci cand uitam de masurile de securitate.

In cazul in care o persoana a fost suficient de neglijenta si s-a intepat, urmeaza intrebarea, ce sa faci cand calci intr-un cui ruginit? Sa vedem impreuna cu doctormit.ro in continuarea acestui articol ce putem face cand ne-am ranit cu un cui ruginit in talpa.

In primul rand, trebuie extras subiectul din tesuturile moi ale piciorului. Ulterior, va aparea o picatura de sange si este posibil sa ne furnice piciorul cand ne ramane ceva infipt in piele, de aceea trebuie scos ce este acolo. Cu teama de tetanos si gandindu-ne ca poate a trecut mult timo de cand nu am mai facut un vaccin, este important sa ne documentam despre tetanos.

Automat te gandesti, m-am intepat in ceva ruginit, fac tetanos si asta e tot. Credem ca facem vaccinul ca o protectie in plus in copilarie, cand suntem agitati si jucausi si cine stie in ce ne lovim si intepam, dar boala nu are cum sa fie prea grea. E o infectie, iau un antibiotic si imi trece.


Ei bine, tetanosul este cauzat de o bacterie care traieste in rugina, dar poate exista oriunde si poate sa ajunga in corp prin orice rana deschisa. Odata ce a patruns in corp, bacteria va elibera o neurotoxina care se va duce la creier si la maduva spinarii si va ramane permanent fixata acolo. Primul simptom este o inclestare a gurii, urmata de o contractie a muschilor fetei si a altor muschi din corp, spasme puternice, febra, transpiratie si tensiune crescuta. Apoi vor urma muschii care sunt legati de schelet, te vor paraliza si te vor face sa suferi de spasme puternice.

E clar ca nu e de joaca deoarece mortalitatea e pe undeva la 10-20% cu tratament de specialitate, iar cei care supravietuiesc raman cu sechele.

Asadar, din punct de vedere medical, se recomanda un vaccin anti-tetanos, cam odata la 10 ani. Acest vaccin nu trebuie neglijat nici pentru voi si nici pentru copiii. Vaccinul este recomandat si daca te intepi intr-un cui ruginit si daca nu, desi e posibil sa faci boala inainte ca vaccinul sa o poata preveni, deoarece acesta necesita vreo doua saptamani ca sa formeze anticorpi.

Indiferent daca au trecut mai mult de doua saptamani de la inteparea intr-un cui ruginit sau nu, vaccinul ar fi bine sa fie facut oricum, deoarece este posibil sa fi trecut multi ani de la cel anterior, iar acesta ne protejeaza doar o anumita perioada, de 10 ani.

Vezi mai multe informatii in urmatorul videoclip DoctorMIT:




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu